تدبیر زندگی جلد (3)
ازدواج
اهمیت ازدواج در قرآن و روایات:
اسلام با در نظر گرفتن نیازهای واقعی و طبیعی انسان از یک سو و با عنایت به مصالح فرد و اجتماع از سوی دیگر، ازدواج را به عنوان بهترین راه و مناسبترین شیوه برگزیده است.
قطعاً هر ملتی در دین و آئین خود به نوعی از آن بهرهمند است اما دین اسلام بیش از همه بر آن تأکید دارد و برای آن آثار و و فواید مهمی یاد کرده است. در قرآن مجید سه آیه در اهمیت اصل ازدواج آمده و همگان را به آن تشویق و دعوت کرده است.
علاوه بر آیات مذکوره روایات بسیاری نیز در این زمینه وجود دارد چنانچه پیامبر اسلام(ص) فرمود: [مَن تَزَوَّجَ اَحرَزَ نِصفَ دینه] کسی که ازدواج کند نیمی از دین خود رابه دست آورده است. (1) از این رو فقیهان ازدواج را از مستحبات مؤکّد برشمردهاند و آن را برای کسی که به سبب اختیار نکردن همسر به گناه بیفتد واجب دانستهاند.
قطعاً وقتی غریزهی جنسی از راه صحیح و شرعی ارضا شود و روح پراضطراب انسان، اعتدال و آرامش یابد، حقایق زندگی را بهتر درک میکند و بهسوی دین و سعادت خود گام های بزرگتری بر میدارد.
قرآن جهت تشویق و ترغیب جوانان به ازدواج ،خلقت زن و شوهر را از آیات و نشانههای مهم خود بیان میدارد و این خلقت را از مهم ترین عوامل رسیدن به آرامش روحی – روانی و حتی جسمی معرفی میکند. و جهت آمادهسازی جوانان میفرماید که دو هدیهی گرانبها در گرو این وصلت و پیوند از ناحیهی خدا به شما اهدا میشود 1: مودّت؛ 2: رحمت.
حکمت ازدواج سکون و آرامش یافتن مرد در کنار زن و زن در کنار مرد است. این بدان معنااست که از یک سو انسان به آرامش نیاز دارد و از دیگر سو کسی که همسری انتخاب نکرده و زیر بار ازدواج نرفته در حقیقت سکون و آرامش روحی و فکری خود را در معرض آسیب قرار داده است .آرامشی که بخشی از آن مربوط به نیاز جنسی، و بخشی دیگر ناظر به نیازهای عاطفی است.
عمری کنار هم زیستن و در شادی و غمها شریک یکدیگر بودن، محبت و همدلی ویژهای را میطلبد که بسیار فراتر از محبتهای رائج میان دوستان است. به این جهت خداوند چنین محبت و پیوند قلبی را با تصرف تکوینی در میان دلهای زن و مرد ایجاد کرده است. و جعل بینکم مودة و رحمة
رحمت، آن مهر قلبی و باطنی است و مودت اثری است که در نتیجهی آن مهر قلبی بر زبان یا رفتار ظاهر میشود.
نکتهی مهمی که میتوان از این آیه برداشت کرد اینکه مهم ترین نیازی که بر اثر ازدواج تأمین میشود، نیاز به آرامش و احساس امنیت و آسودگی است، این نیاز که در سرشت آدمی ریشه دارد، چنان مهم است که خداوند در بیان فلسفهی ازدواج به آن اشاره مستقیم میفرماید.
بنابراین، همسر موجب آرامش و امنیت خاطر و محیط خانه وسیلهی آرامش روحی زن و مرد قرار داده شده است.
در واقع دست آفرینش نوعی کششِ درونی میان زن و مرد به ودیعت نهاده تا هر کدام در سنین خاص خواهان یکدیگر شوند و اضطراب و پریشانیشان از طریق ازدواج به سکون و آرامش تبدیل گردد.
تأکید و ترغیبهایی که از ناحیهی آیات و روایات در زمینهی ازدواج وارد شده و بر اهمیت و ضرورت آن دلالت دارد فراوان است و از زوایای مختلفی به این مبحث ورود پیدا کردهاند.
الف. گاهی از باب مذمت مجرد ماندن و عدم انتخاب همسر است. و لذا در این موارد از مجرد ماندن به شدت نهی میشود تا جایی که در اجر و پاداش عمل افراد مجرد و افرادی که همسر اختیار کردهاند، تفاوت زیادی قائل شده است.
[فانحکوا ما طاب لکم مِن النساء مثنی و ثلاث و رباع…] (2) مقدس اردبیلی(ره) در ذیل آیه میفرماید: از این آیه فهمیده میشود که ازدواج نکردن برای همیشه، کار شایسته و خوبی نیست، و این نکته به دست میآید که مجرد زندگی کردن مذمت شده و به ازدواج منتهای اهمیت داده شده است.تأکید بر تشویق و ترغیب دیگران به ازدواج
قرآن به مؤمنین دستور میدهد زنان و مردان را به همسری یکدیگر درآورید و نگذارید زنان و مردان مجرد باقی بمانند.
[وانکحوا الایامی منکم و الصالحین مِن عبادکم و امائکم] (3) با صیغه امر (انکحوا) تشویق میکند که وسایل و مقدمات ازدواج دیگران را فراهم کنید خواه زن یا مرد باشد.از آنجا که ازدواج یک امر اختیاری و بسته به میل طرفین است. لذا معنای آیه این میتواند باشد که مقدمات ازدواج را برای افراد مجرد فراهم سازید.
امتثال این امر الهی میتواند از طریق تشویق به مسئله ازدواج، پیدا کردن همسر مناسب، انجام کمکهای مالی در صورت نیاز و یا پادرمیانی برای حل مشکلاتی که معمولاً در این موارد بدون وساطت دیگران انجامپذیر نیست، صورت گیرد.
برای دانلود این کتاب بر روی دانلود کلیک کنید .
برای داشتن فایل به صورت رایگان از طریق تماس با ما در ارتباط باشید.